tiistai 25. lokakuuta 2011

Virkattuja mattoja

 Juhannusruusu-matto on saavuttanut huiman suosion, ja täytyy myöntää että itsekin olen niitä jo kolme vääntänyt. Vielä pitäisi yksi tehdä joululahjaksi.
Onnekseni löysin valmiiksi kerittyä matonkudetta, joten säästyin kerimisen vaivalta :) Koukkuna käytin nro 9, vaikka ohjeessa suositellaan nro 8.
Tosiaan, kolme mattoa vääntäneenä en voi kuin ihmetellä kuinka eri määrät kudetta mattoihin meni. Samasta kaupasta, samaa kudetta, ja tuntuu että viimeisimpään mattoon meni jopa kilo enemmän kuin muihin.

Juhannusruusu-matto
Täältä löytyy pdf-ohjetta matolle: Juhannusruusu-matto


Omistan hurjasti lankoja, ja ennen säilytin niitä tyylikkäästi muovipussissa. Tämä säkki piti sulloa kaappiin väen väkisin piiloon, vaikka kaappi olikin täynnä muuta tavaraa (tuttua?).
Virkattuani maton, kudetta jäi vielä sen verran jäljelle että päätin virkata korin. Ensimmäisen korini tein tämän ohjeen mukaan (pdf): Virkattu kori. Toisen korin tekemisessä käytin alkuun tätä ohjetta (pdf): Virkattu kahvallinen kori, mutta loppuun tein muutaman rivin kiinteillä silmukoilla jotta sain siihen myös tuollaisen kauniisti kääntyvän reunan. Jälkimmäinen kori valmistui nopeampaa, kiitos pylväiden, ja siitä tuli myös yhtä tanakka kuin ensimmäisestä. Koreissa käytin koukkua nro 8.
Ja tadaa, lankoja ei enää tarvitse sulloa muovikassissa kaappiin piiloon, vaan ne saavat olla kauniisti esillä omana sisustuselementtinään :) Vielä vaan tarvitsisin muutaman korin lisää langoilleni.... :D

Virkatut korit


Vessamme kaipasi myös hieman piristystä ja uutta ilmettä. Haastetta toi wc:n sininen muovimatto... Niinpä päätin olla tylsä ja ostin kahta eri sinisävyistä kudetta. Suurin aika meni näiden kuteiden kerimiseen. Kuteita oli vain noin kilo kumpaistakin ja aikaa meni 1,5h per vyyhti. Matto itsessään valmistui nopeasti.
Menoa ei haitannut se että kuteet olivat hyvin eri paksuisia. Vaalea sininen oli huomattavasti ohuempaa kuin tumma sininen tai valkoinen. Eipä tuo haitannut myöskään lopputulosta. Tässä pdf-ohje kyseiselle matolle: Helmi-matto.

Tietenkin vessakin kaipasi koria vessapaperirullille. Tein korin niin, että koriin mahtuu 3 rullaa vierekkäin ja 2 rullaa päällekäin. Eli koriin menee yhteensä 6 rullaa paperia :)
Korin kannelle ei löydy ohjetta netistä. Tein siitä vain hieman isomman kuin korin pohjasta ja reunaan tein nirkkoreunan tapaisen reunuksen. Virkkasin myös pienen nupin josta kansi nousee kätevästi. Kannen alapuolelle väsäsin kahdesta kukkakepistä tukipuut, jotta se pysyy suorassa.

Helmi-matto ja kannellinen kori

Heti kun joululahjat on virkattu/kudottu, otan seuraavaksi projektikseni neliskanttisen maton. Mutta siitä sitten joskus lisää... :)
Nyt lapasten pariin ->

1 kommentti:

  1. Hienoja mattoja, osaisitkohan neuvoa minua, aloitin 30 vuoden peruskoulukokemuksen jälkeen virkkaamaan helmi mattoa enkä nyt ymmärrä ollenkaan miten teen 4.krsn

    VastaaPoista